Vaivaako rosacea? Lue ammattilaisen vinkit!

Punoitusta, verisuonia ja ihottumaa – ei varsinaisesti ilahduttava näky! Onneksi rosacea on hoidettavissa parhailla tuotteilla ja kätevimmillä nikseillä.

06 helmi, 2024
15 tykkää

Rosacea. Tunnetaan myös ilmiönä, kun ihosi päättää saada kaiken huomion lehahtamalla punaiseksi. Oireet saattavat tuntua ikäviltä, mutta onneksi Lyko Magazine auttaa! Näillä ihonhoitonikseillä vahvistat ja hoidat ihoa. Ihoterapeuttimme Maria Lindqvist kertoo lisää!


Maria Lindqvist - rosacean suurin vihollinen! ...ja arvostettu Lykon asiakaspalvelija.

Täältä saat vinkkejä rosacean hoitoon! Tiesitkö, että voit myös saada ihonhoitoneuvontaa ja henkilökohtaisia tuotesuosituksia tekemällä veloituksettoman ihotestimme

 

Aloitetaan!

 

Mitä on rosacea?

Hei Maria! Ennen syvään päätyyn sukeltamista, kertoisitko meille, mitä rosacea oikeastaan on?


– Rosacea, eli ruusufinni on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, joka aiheuttaa punaisia ja punottavia alueita kasvoilla, ihottumaa, näkyviä verisuonia ja joskus jopa märkiviä näppyjä. Ruusufinni esiintyy usein paikallisesti erityisesti poskilla, nenällä, otsalla ja leualla. Rosacea on tyypillisesti aaltoileva oireiltaan, pahentuen ja parantuen vuorotellen, Maria kertoo. 

 

Mistä rosacea johtuu?



Tämä ei kuulosta kovin mukavalta. Mistä rosacea johtuu? Voivatko kaikki saada sen?

– On monia teorioita rosacean aiheuttajista. Periytyminen, ympäristö tai ihon immuunijärjestelmän väärä ohjelmointi. Tällöin iho ei toimi suojakerroksena bakteereja, viruksia ja muita vieraita vastaan, vaan hämmentyy ja reagoi normaaleihin asioihin. Reaktio on inflammatorinen vaste punoituksella, laajentuneilla verisuonilla tai näpyillä. Ikävää!

Mikä saa rosacean ärtymään?



Mitkä asiat saattavat aiheuttaa ihoreaktion?

– Ruusufinni voi ärtyä monesta eri tekijästä. Tämä vaihtelee yksilöllisesti, mutta tyypillisiä esimerkkejä ovat lämpötilanmuutokset, auringonvalo, stressi, mausteinen ruoka, alkoholi, tietyt elintarvikkeet, meikit tai vääränlainen aktiivinen ihonhoito. 

 

Epäilen että minulla on rosacea. Tuleeko minun kääntyä lääkärin puoleen? Voiko ruusufinniä hoitaa ihonhoitotuotteilla?

–  Jos epäilet rosaceaa ja koet erittäin vaikeita oireita, suosittelisin kääntymään iholääkärin puoleen diagnoosin varmistamiseksi. Jos oireesi eivät ole yhtä voimakkaat, voit hyvin pyytää apua ihoterapeutilta.



Vältä näitä, jos kärsit rosaceasta

 

Onko olemassa tiettyjä ihonhoitoanesosia, jotka hoitavat rosaceaa tai joita minun tulisi välttää?

–  Kyllä! Rauhoittavat ja ihon suojakerrosta vahvistavat ainesosat ovat aina hyvä valinta. Näitä ovat esimerkiksi e-vitamiini, b-vitamiini ja b3-vitamiini. Suosittu hyaluronihappo sopii myös hyvin rosacea-iholle, Maria kertoo ja jatkaa:


– Sinun tulee välttää voimakkaasti kuorivia ainesosia, kuten retinolia, BHA- ja AHA-happoja. Sinun täytyy myös olla varovainen eteerisiä öljyjä sisältävien tuotteiden kanssa, sillä ne saattavat olla ihollesi liian voimakkaita ja ärsyttäviä, aiheuttaen reaktion. 

 

Mikä voide sopii parhaiten rosacea-iholle?


Onko sinulla tuotevinkkejä rosacean hoitoon?

– Kyllä vain! Tässä on kaksi supervinkkiä rosacea-iholle:

1. Vesipohjainen ihonhoito

–Ole varovainen voiteiden kanssa, jotka ovat koostumukseltaan erittäin rasvaisia ja öljypitoisia. Suosittelen vesipohjaisia voiteita ja tuotteita rosacea-iholle. Vesipohjaiset tuotteet ovat usein geelimäisempiä ja viilentävät rosacean aiheuttamaa kuumotusta iholla.


– Suosikkejani ovat Vichy Pureté Thermale puhdistusgeeli rauhoittavalla ja kosteuttavalla efektillä, joka lisäksi viilentää ja laskee punoitusta sekä kuumotusta. Bioderma Sensibio Defensive Serum on rauhoittava, suojakerrosta vahvistava seerumi ja yhdessä rauhoittavan, korjaavan ja kosteuttavan Dermalogica UltraCalming Calm Water Gelin kanssa hoidat rosaceaa tehokkaasti!

 

  1. Aurinkosuoja

 

–On äärimmäisen tärkeää käyttää aurinkosuojaa päivittäin, myös talvisin! Kuten kerroin, myös aurinko saattaa aiheuttaa rosacean ärtymisen. Dermaceutic K Ceutic sisältää e-vitamiinia, aloe veraa ja k-vitamiinia, jotka vähentävät punoitusta, turvotusta ja sisältää lisäksi SPF50 aurinkosuojan!


Perioraalidermatiitti ja rosacea

On olemassa myös toinen tulehduksellinen ihotauti nimeltä perioraalidermatiitti. Mitkä ovat suurimmat erot tämän ja rosacean välillä?

– Perioraalidermatiitti on ihotulehdus, joka muistuttaa oireiltaan rosaceaa, mutta tulehdukset paikallistuvat vain suun ja nenän alueelle. Perioraalidermatiitti puhkeaa usein liiallisen rasituksen ja kuorinnan johdosta. Suurin ero rosaceaan on kuitenkin, että perioraalidermatiitista voi päästä täysin eroon! Rosacean voi sen sijaan pitää ainoastaan hoitotasapainossa, vähentäen oireita.

Korealainen ihonhoito rosacean hoidossa

Jos ihoni on erittäin herkkä ja kärsin rosaceasta...mutta haluan silti kokeilla trendikästä korelaista ihonhoitoa – mitä tuotteita voin kokeilla?


– K-beauty sopii hyvin myös rosacea-iholle! Tässä ovat omat vinkkini:

 

  • ANUA Heartleaf 77% Soothing Toner sisältää viherkameleonttilehteä, rohtosammakonputkiuutetta sekä kamomillaa, jotka rauhoittavat tulehdusta. Seerumi on iholla erittäin rauhoittava

  • COSRX Aloe Soothing Sun Cream sisältää runsaasti ihoa rauhoittavaa aloe veraa sekä spf50 aurinkosuojan

  • Beauty Of Joseon Calming serum sisältää 76 % vihreää teetä uskomattoman rauhoittavalla efektillä sekä suojaavia, suojakerrosta vahvistavia ominaisuuksia

  • Suosittelen myös supersuosittua etanan limaa merkiltä COSRX: 69 Mucin Power Essence! Esanssi on erittäin rauhoittava, tasoittaa ihonsävyä ja tehokosteuttaa. Lisäksi se sopii rosacea-iholle!

  • Viimeisenä vinkkinä suosittelen myös lisäämään ruokavalioon ravintolisän, kuten B-vitamiini ja sinkki vahvistamiseksi ja suojaamiseksi niin sisältä kuin ulkoakin. 

Mistä tiedän, onko minulla rosacea?

Tee nopea testimme, jos epäilet rosaceaa!

 Jos vastaat kyllä kolmeen tai useampaan väitteeseen, suosittelemme kääntymään dermatologin puoleen!

Onko sinulla:

  • Aaltoilevaa tai pysyvää punoitusta poskilla, otsalla tai leualla?
  • Finnejä tai näppyjä muistuttavia reaktioita tai näkyviä verisuonia kasvoilla?
  • Herkkä ja helposti aktiivisista ihonhoitotuotteista, tulisesta ruoasta, alkoholista tai sään muutoksista ärtyvä iho?
  • Polttava tai pistelevä tunne iholla punoittavilla alueilla?
  • Silmäoireita, kuten polttelua, pistelyä tai kuivuutta tai toistuvia silmätulehduksia?
  • Punoituksia, jotka oireilevat voimakkaammin tai useammin tiettyinä jaksoina?

 

 


 

Tykkää artikkelista

15 tykkää

Arvosana & kommentit

Kirjoita kommentti

Ole ensimmäinen, joka kertoo mielipiteensä artikkelista