Opi KAIKKI tuoksuympyrästä

Tiedätkin jo varmaan, että tuoksut koostuvat alku-, sydän- tai keski- ja pohjatuoksusta, mutta tiesitkö että itse tuoksut jaetaan eri TUOKSUPERHEISIIN? Kyllä! On olemassa ns. "Olfactive families" -perheitä, jotka voidaan luokitella “tuoksuympyrässä”. Luokittelu helpottaa tuoksujen etsimistä, kuvailemista ja suosittelemista, mutta mitä se merkitsee SINULLE? Lyko Magazine ottaa siitä selvää tuoksuasiantuntija Alexandra Trompin kanssa!

23 touko, 2019
Alexandra Tromp, Scandinavian Cosmetics -tuoksumerkin PR & Training Manager.

Alexandra, kuka olet ja miksi tiedät kaiken tuoksuympyrästä?

- Nimeni on Alexandra Tromp olen tuoksumerkki Scandinavian Cosmeticsin PR & Training Manager. Minulla on ollut kunnia työskennellä yrityksessä reilun neljän vuoden ajan ja koko urani ajan suuren kiinnostuksen kohteeni, eli tuoksujen parissa.

Tuoksumaailma on täynnä hajuvesiä. Asian selventämiseksi ja hajuveden luonteen selvittämiseksi tuoksut voidaan luokitella eräänlaisessa ympyrässä. Voitko kertoa tästä lisää?

- Tuoksuympyrän voi todellakin selittää noin. Sen pääasiallinen tehtävä on näyttää tuoksun luonne. Luokittelun perusteella näkee esimerkiksi, onko tuoksu kukkainen, sitruksinen, itämaisen mausteinen jne. Mikäli tuoksujen tunnistaminen on sinulle tuttua, niiden jako eri kategorioihin voi tuntua luonnolliselta, sillä sinulla on harjaantunut nenä. Mikäli taas olet hieman epävarma, kuten suurin osa kuluttajista, on tuoksuympyrä luotettava apuväline.


Kertoisitko hieman enemmän ympyrästä ja tuoksujen luokittelusta?

- Aluksi haluaisin selventää, että hajuveden tuoksun muodostaa suurimmaksi osaksi sen pohjalla olevat tuoksunuotit. Tuoksunuotit, tai tuoksun ainesosat, voivat olla niin luonnollista kuin synteettistä alkuperää ja ne voi jakaa tuoksupyramidiin, joka koostuu alku-, sydän- ja pohjatuoksusta. Alkutuoksu on pyramidin ylin kerros ja se koostuu usein kevyistä, hedelmäisistä tai kukkaisista nuoteista. Keskimmäinen kerros sisältää sydäntuoksuja ja niihin kuuluvat nuotit ovat tuoksun merkittävin osa.Mikäli halutaan valmistaa todella ruusuinen tuoksu, sydäntuoksuun lisätään paljon ruusu-uutetta. Pyramidin pohjalla olevat pohjatuoksut koostuvat nuoteista, kuten puu, nahka, myski, patsuli jne, jotka antavat tuoksulle syvyyttä, kestävyyttä ja tasapainoa.  

Tuoksujaot, tai tuoksuperheet, kuten niitä alalla kutsutaan, perustuvat tuoksunuottien luonteisiin. Esimerkiksi mausteisuuden voi erotella “itämaisiin mausteisiin”, joiden ominaispiirre on lämpö ja tulisuus, ja “aromaattisiin mausteisiin”, jotka ovat vihreitä, vilvoittavia ja raikkaita mausteita.

Tuoksuympyrän historia

  • Itävaltalainen parfymööri Paul Jellinek kehitti vuonna 1949 ensimmäisen tuoksuympyrän. Tuoksuympyrän ensisijainen tehtävä on kuvailla olfaktoristen (viittaa tuoksuaistiin) ryhmien suhdetta. Ympyrä toimii visuaalisena apuvälineenä, ei vain hajuvesien tunnistamisessa, vaan myös uusien yhdistelmien kehittämisessä.
  • Vuonna 1983 legendaarinen tuoksujen asiantuntija Michael Edwards rakensi tuoksuympyrän uudelleen alusta asti. Michael Edwardsin Fragrance Wheel -ympyrästä tuli sittemmin alan standardi. Jopa viiniammattilaiset käyttävät tuoksuympyrää viineissä esiintyvien aromaattisten yhdisteiden tunnistamiseen.
  • Edwards on muokannut tuoksuympyräänsä useita kertoja ja sen viimeisin versio on vuodelta 2010. Se koostuu neljästä vakioryhmästä; Floral, Oriental, Woody ja Fresh, jotka jaetaan puolestaan kolmeen tai neljään alaryhmään.

Tuoksuympyrän ISOT luokat ovat:

- Haluan painottaa, että monet isot tuoksutalot muodostavat omia tulkintojaan tuoksuympyrästä, mutta alla olevaa käytetään yleisesti isoimpien tuoksuperheiden luokitteluun.

Oriental

- Inspiroitunut maailman itäisestä osasta, jossa lämpimät, kuumat ja erottuvat mausteet, kuten sahrami, kaneli, pippuri, anis tai kardemumma, ovat todella tavallisia.

Citrus

- Tähän kategoriaan kuuluva tuoksu on omiaan välittämään täydellisen raikas ja puhdas tunne. Sitruunaa, appelsiinia, bergamottia ja monia muita sitrushedelmiä käytetään usein puhdistusaineissa, mikä herättää tuoksuaistissamme raikkauteen, tasapainoon ja rauhaan liittyviä muistoja.

Leather

Leather

- Erittäin nahkainen tuoksu on usein voimakas ja syvä. On olemassa monia nahkaisia nuotteja, jotka leikittelevät materiaaleilla luodakseen tuoksuun tunnelmaa. Mokka on esimerkiksi paljon pehmeämpi kuin perinteinen nahka, joten sen tuoksu on miedompi.

Aromatic

- Toisenlainen mausteinen tuoksu, joka on saanut inspiraationsa luonnon vihreydestä. Tähän kategoriaan kuuluvat raikkaat mausteet, kuten timjami, korianteri, basilika, kuusenneulaset jne. Mausteinen, mutta raikkaalla tavalla.

Floral

- Naisille suunnatuissa hajuvesissä yleisimmin esiintyvä tuoksuperhe on floral, joka on juuri sitä, mitä nimi sanoo, eli KUKKAINEN! Ruusu, pioni, freesia, osmanthus, jasmiini ja monet muut tuoksuissa yleiset kukat välittävät hienostuneen, naisellisen ja kauniin tunnelman.

Chypre

- Perinteisen chypre-tuoksun rakenne on hedelmäinen alkutuoksu, kukkainen sydäntuoksu ja lämmin (usein patsulin, puun tai myskin) pohjatuoksu. Chypre on usein sensuelli ja hieman voimakkaampi tuoksu.

Fougére

Woody

- Kuten nimi paljastaa, tämä tuoksuperhe koostuu kaikista puun nuoteista. Santeli-, setri- ja guaiacpuu ovat vain muutamia esimerkkejä puista, jotka kuuluvat tähän kategoriaan.

Fougére

- Perinteisesti Fougére-tuoksut ovat aluksi makean mausteisia, mitä seuraa viherkasvien innoittama sydäntuoksu (joka saattaa koostua sekä kukkaisista että maanläheisistä nuoteista) ja lopuksi pohjatuoksua tasapainottavat puumaiset nuotit.

 


Miten tuoksuympyrää luetaan? Jokainen ISO kategoria koostuu alakategorioista. Mitä ne ovat ja miten ne on jaettu?

- Tuoksulla voi olla selvä luonne, se voi olla esimerkiksi erittäin kukkainen aluksi, kun suihkutat sitä. Mitä kauemmin tuoksu viipyy ihollasi, sitä enemmän se kasvaa, kehittyy ja saa uusia ulottuvuuksia. Alakategorioilla kuvaillaan näitä ulottuvuuksia. Tuoksu voi olla tyypillisen “kukkainen”, mutta siinä voi olla “hedelmäisiä nuotteita”, jotka tulevat esille hetken päästä ja saavat aikaan Floral-Fruity -tuoksun. Alakategoriat antavat näin ollen kokonaiskuvan tuoksusta.


Onko tuoksuympyrää tarkoitus käyttää uuden tuoksun löytämiseen? Jos olen aiemmin pitänyt Woody Spicy -tuoksusta, voinko löytää samasta kategoriasta UUDEN suosikin vai ovatko ne kaikki samanlaisia?

- Se on hyvä tapa, mikäli etsit uutta tuoksua, joka muistuttaa aiempaa suosikkiasi. Muista, että kaikki tuoksut tuntuvat aina erilaisilta, vaikka ne kuuluvat samaan kategoriaan. Tämä johtuu siitä, että kaikki tuoksut ja niiden nuotit on yhdistelty eri tavoilla ja sen vuoksi ne tuoksuvat erilaiselta ihollasi. Tuoksu voi silti välittää samanlaisen tunteen, koska se kuuluu samaan tuoksuperheeseen.

 

Mitkä ovat kolme suosikkituoksuasi ja miksi?

- Periaatteeni on omistaa “tuoksukaappi”, mikä tarkoittaa erilaisten tuoksujen varastoa. Haluan yhden tuoksun, joka sopii ensijaisesti arkeen ja töissä käytettäväksi, yhden, joka sopii myöhäisiin iltoihin sekä yhden, jota käytän vapaa-ajallani.


Seuraavat tuoksut muodostavat tämänhetkisen kultaisen kolmikkoni:CLEAN – RAIN

Tuoksu, joka muistuttaa luonnon heräämisestä sateen jälkeen. Uskomattoman harmoninen tuoksu, jossa on melonin ja mintun nuotteja, minkä vuoksi se sopii rentoihin vapaa-ajan hetkiin.

 

BOSS – THE SCENT FOR HER

Ammattiini kuuluu ihmisten tapaaminen, nopea päätöksenteko ja keskittyminen. Sen vuoksi tämä POWERWOMAN-tuoksu sopii uskomattoman hyvin itsevarman mutta silti hienostuneen ja pehmeän tunnelman välittämiseen. Freesian ja hunajassa kastetun persikan, osmanthusin ja paahdettujen kaakaopapujen yhdistelmä tekee tuoksusta taianomaisen.

 

ARIANA GRANDE – CLOUD

Päivän kääntyessä iltaan kaipaan tuoksulta hieman voimakkaampaa ja mystisempää luonnetta, mielellään pehmeisiin vivahteisiin yhdistettynä, jotta tuoksu ei ole liian päällekäyvä. Siksi Ariana Granden Cloud on tämän hetken suosikkini. Siinä on laventelin, kermaisen kookoksen ja myskin vivahteita, jotka saavat aikaan huomiota herättävän, mutta miellyttävän tuoksun.

Kauneustoimittaja Krizz Norman 

  

23 touko, 2019

Tykkää artikkelista

Arvosana & kommentit

Kirjoita kommentti
Lisää kuvia

Ole ensimmäinen, joka kertoo mielipiteensä artikkelista

Uutuudet ja tarjoukset

Anmäl dig för nyhetsbrev och sms här!

Seuraa meitä

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme on olemassa sinua varten. Meiltä saat apua niin tilausasioissa kuin shampoon valinnassakin. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa. Ota meihin yhteys sähköpostilla: asiakaspalvelu@lyko.fi

Copyright 2019